Alida Pott

 

Op 6 mei komt de nieuwe single van The Dutch, Alida Pott uit. Het is een ode aan de gelijknamige 20-ste eeuwse Groningse schilder en prominent lid van kunstenaarscollectief De Ploeg. 

The Dutch is al vanaf de tachtiger jaren actief. Met geëngageerde new wave muziek toerde de band jarenlang langs de poppodia. This Is Welfare en Another Sunny Day werden hits, en er kwamen twee albums op het Epic label (nu Sony): This Is Welfare en Under The Surface. In 1986 ging de band uit elkaar. De vier leden gingen eerst nog op in Siobhan, dat een kort leven beschoren was. Daarna ging ieder zijn eigen muzikale weg. In 2014 kwam The Dutch weer in de originele samenstelling bij elkaar, voor een reünie optreden in Paradiso. Dat beviel zo goed, dat de band besloot aan nieuw repertoire te gaan werken. Tot nu toe leidde dat tot het album Four in 2016, de mini-albums Werkman (2018) en Enter Sanctuary (2020), en een reeks singles. De band trad op in poptempels als Paradiso, Vera, Patronaat en de Boerderij.

The Dutch is gedurende zijn bestaan trouw gebleven aan zijn muzikale stijl: eigenzinnige, rijk gearrangeerde pop en rock. Vaak zijn er in instrumentatie en akkoorden typisch “Europese” invloeden te horen. Ook tekstueel blijft The Dutch als geëngageerde band reflecteren op de tijdgeest, soms met bijtend sarcasme. Na de terugkeer in 2014 is daar een thema bijgekomen: de kruisbestuiving tussen popmuziek en kunst. Muzikaal, tekstueel en visueel laat The Dutch zich inspireren door het werk van andere kunstenaars, zoals op de EP Werkman.

Zo ook op het nieuwe album Solid Ground, dat voor oktober gepland staat. Een van de nummers op Solid Ground is de single Alida Pott, die nu uitkomt. The Dutch experimenteert in Alida Pott met een folk-achtige setting. Flarden dobro, banjo, brass en slide gitaar kleuren de driekwartsmaat, en de heldere stem van Fay Lovsky is te horen in refrein en brug. 

In Alida Pott stelt zanger Hans Croon Alida (voor vrienden: Ali) de vraag waarom zij zo vroeg met haar artistieke carrière is gestopt om zich aan haar gezin te wijden. Zij was (gelukkig) getrouwd met George Martens, een collega schilder bij het Groningse kunstenaarscollectief De Ploeg, zij kregen twee zonen. Alida’s werk verdween lange tijd in de vergetelheid, en kreeg pas onlangs weer, rond het 100-jarig bestaan van De Ploeg, de verdiende aandacht. Was het de traditionele man-vrouw rolverdeling waarom zij besloot haar penseel en tekengerij op te bergen? In elk geval zijn haar aquarellen, vaak studies van het Groningse landschap, en haar tekeningen en collages intrigerend en eigenzinnig.

Niet bij toeval opent het Groninger Museum op dezelfde datum dat Alida Pott uitkomt een tentoonstelling van haar werk. De videoclip die The Dutch in samenwerking met animator Iris Frankhuizen voor de single maakte is onderdeel van die tentoonstelling. 

The Dutch is:

Hans Croon: zang, gitaren en altsax
Bert Croon: keyboards en zang
Jan de Kruijf: bas en zang
Klaas Jonkmans: drums en zang

Meer info: thedutchband.com. Of bel met: (+31) 6 50278932.

Voor radio: Freakish / Kirsten Kleinfeld, (+31) 6 51785530.

Share this on: