Son of Han – Joan Miró

Oktober 2020

Een jaar na de release van de EP Imaginary Western komt Son of Han met een nieuwe single: Joan Miró. Het is een vrolijk, akoestisch liedje dat doet denken aan een parade die door Bourbon Street, New Orleans trekt, met uitbundige trompetten, een tuba en jubelende gitaren. Het is een ode aan de Catalaanse schilder Joan Miró, die beroemd is om zijn naïeve stijl. Het liedje dateert al van 1986, en is nu opnieuw gearrangeerd en opgenomen. Het is het geluid waar iedereen in deze sombere en stressvolle tijd naar verlangt: licht, vrolijk en meezingbaar.

Son of Han is de artiestennaam van Hans Croon, zanger / gitarist / songwriter van The Dutch. Laat Son of Han je vertellen waar het idee vandaan kwam:

Dit nummer werd voor het eerst in 1986 opgenomen als Composition avec des Cordes, als onderdeel van het project La Grande Parade. Dat was een initiatief van Henk Hofstede. De videoclip, opgenomen in het Stedelijk Museum Amsterdam door het tv programma Nederland C, zwerft nog steeds over het internet. Vorig jaar besloot ik het nummer opnieuw op te nemen en nieuwe instrumenten zoals drums, gitaren en xylofoon toe te voegen. Ik vroeg een aantal van de oorspronkelijke muzikanten, zoals Esther Apituley en Petra Lugtenburg, om weer mee te doen. Voor Petra was dit een van haar laatste opnames, want enkele weken na de sessie kreeg ze te horen van haar ziekte. Het was zo triest om een paar maanden later te horen dat ze was overleden. Het is met heel mijn hart dat ik dit liedje opdraag aan Petra, een goede vriendin en geweldige zangeres. Lees hier wat ik eerder over haar schreef.

Het liedje is geïnspireerd door een schilderij van Joan Miró. Ik wist dat de muziek dezelfde kinderlijke verbeeldingskracht en naïviteit als Composition avec des Cordes zou moeten hebben. Meteen had ik het geluid van koper in gedachten, met Esthers altviool als tegenmelodie. Ik herinner me dat ik het liedje in  minder dan een uur had geschreven. We namen het op in de Werf Studio in Amsterdam.

De heropname, 33 jaar na La Grande Parade, deden we grotendeels in mijn thuisstudio. Alfons Houweling en zijn zoon Dennis speelden de trompetten. Ik heb zelf Joan Miró gemixt en geproduceerd, met hulp van Jan de Kruijf. Ten slotte heb ik het nieuwe geluidsbestand op de oude videobeelden aangebracht. En ik heb een paar dingen toegevoegd en verbeterd. Wat natuurlijk een soort geschiedvervalsing is, maar wel een mooie, waarvoor ik denk dat ik verontschuldigd ben.

Op de een of andere manier voel ik dat dit deuntje een welkom tegenwicht biedt aan het donkere tijdperk waarin we nu leven, met de pandemie, de politieke onrust en de klimaatverandering die de aarde bedreigen, en misschien is het precies wat we nodig hebben om even op te vrolijken en mee te zingen, te neuriën of te fluiten.

Je luistert naar Joan Miró via alle streaming platforms, Bandcamp en Soundcloud.

© Son of Han 2020

Contact:
Freakish / Kirsten Kleinfeld, (+31) 6 51785530

 

Share this on: