Enter Sanctuary

Enter Sanctuary cover album

Op 26 november verscheen het nieuwe album van The Dutch: Enter Sanctuary. The Dutch bestaat uit Hans Croon (zang, gitaar, teksten), Bert Croon (keyboards, zang), Jan de Kruijf (basgitaar, zang) en Klaas Jonkmans (drums, zang). Het titelnummer verscheen tegelijkertijd als single.

Enter Sanctuary is vintage The Dutch: een muzikaal eigenzinnig, kritisch commentaar op de tijdgeest. Maar ook: een liefdevolle ode aan de kunst en de schoonheid.

De EP telt vijf nummers:

In Enter Sanctuary gaat The Dutch de samenwerking aan met zangeres Fay Lovsky. De tekst gaat over identiteit. Waarom is het zo belangrijk om je onderdeel te voelen van een groep met dezelfde huidskleur, seksuele voorkeur, of nationaliteit? Waarom zou ik jou waarderen om wie je bent in plaats van wat je hebt gedaan en doet? En waarom trek jij een muur op rond jouw heiligdom? 

Het artwork, met foto’s van Jantje Geldof, illustreert de permanente ruziesfeer waarin wij in dit gezegende deel van de wereld lijken te verkeren. Het zijn de reigers van de Albert Cuyp markt, die elkaar aan het einde van de dag het afval betwisten. Lees ook de blog van Hans en check de videoclip!

6OOO Sardines is een 6/8 maat met een meeslepende beat. Het is een lofzang op de anti-populistische grassroots beweging in Italië die de opmars van Matteo Salvini cs in de steden voorlopig tot staan heeft gebracht. Bella ciao!

In the Dark werd middenin de eerste golf van de corona crisis geschreven, toen niemand nog iets begreep van het virus en de verwarring compleet was. Hans voelde grote behoefte om zich niet in de kakofonie van gegevens, meningen en emoties te begeven. Als we dan toch “in the dark” waren, dan konden we ons beter daar terugtrekken – met een geliefde, een goed boek, een gitaar.

Where Did Your Blood Flow is nummer zoveel in wat een heus thema van The Dutch wordt: de kruisbestuiving van kunst en popmuziek. Zoals eerder op “Werkman” laat de band zich inspireren door een schilderij. In dit geval “Arbeidersvrouw” van Charley Toorop uit 1943. De geportretteerde werd pas een jaar geleden bekend: het was Johanna “Jansje” Punt. Zij was huishoudster bij Toorop. Familieleden herkenden haar van een foto van het schilderij in de krant.

1968, de afsluiter, is een klassiek popliedje met rinkelende 12-snarige gitaren en een vrolijk melodietje (voor zover je daar bij The Dutch van kan spreken). Met een knipoog naar het hippie anthem ‘San Francisco’ van Scott McKenzie gaat het nummer over het San Francisco van nu. Een peperdure stad, bevolkt door de hippe miljonairs van Silicon Valley, de dataslurpers die ons leven als een octopus binnendringen. In het liedje trekken de hippies van 1968 de stad weer binnen om de “links lullen, rechts vullen” types te verjagen.

Enter Sanctuary - Lyrics and thoughts
Enter Sanctuary – Lyrics and thoughts

Enter Sanctuary werd gemixt en geproduceerd door Jan de Kruijf en gemasterd door Wout de Kruif. De komende maanden werkt de band aan een volwaardig album dat in het tweede kwartaal van 2021 zal verschijnen.

Enter Sanctuary – Lyrics and thoughts (tekstboekje)

De cd is verkrijgbaar via onze webshop. Klik hier.

Luister naar Enter Sanctuary via Soundcloud of Spotify.

© Run the Story 2020

Contact: 

Freakish / Kirsten Kleinfeld, (+31) 6 51785530

Mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Sena Performers

 

 

Share this on: