WerkmanVijfde album van The Dutch staat in het teken van H.N. Werkman en de Ploeg

Vier van de zes liedjes op het nieuwe mini-album Werkman zijn geïnspireerd door De Ploeg, de Groningse kunstenaarskring die dit jaar 100 jaar bestaat. De single So Long H.N. Werkman bevat een gedicht van Hendrik Nicolaas Werkman, voorgedragen door Job Cohen. De video, een animatie gebaseerd op schilderijen en “druksels” van Werkman, is gemaakt door Iris Frankhuizen. De video is onderdeel van de tentoonstelling “De Ploeg, Avant-garde in Groningen 1918-2018” die t/m 4 november te zien is in het Groninger Museum. Het album Werkman komt uit op het eigen Run The Story label.

Werkman is het vijfde album van The Dutch, na Four uit 2016. Het is opgenomen in de Mailmen studio en geproduceerd door Martijn Groeneveld. Darius van Helfteren deed de mastering. 

Jan, Job en Hans bij uitgeverij Rubinstein
Jan, Job en Hans bij uitgeverij Rubinstein

Het idee voor Werkman

Het idee voor dit album ontstond in 2015, toen het Groninger Museum een overzichtstentoonstelling presenteerde van H.N. Werkman, drukker en kunstenaar, en prominent lid van de Ploeg. In de afgelopen jaren hebben meer muzikanten zich laten inspireren door het schitterende werk van Werkman, en The Dutch voegt daar zijn eigen interpretatie aan toe. Een levendige, kleurrijke, springerige interpretatie. Werkman wilde altijd maar vooruit, hij spoorde zijn Ploeggenoten aan om de gangbare paden te verlaten en te blijven experimenteren.

Zes nieuwe liedjes

Zoals H.N. Werkman zelf deed met zijn handdrukpers, stempels en sjablonen, zo is So Long H.N. Werkman een amalgaam van ideeën, kleuren en overgangen. Job Cohen draagt met Italiaanse tongval Werkman’s titelloze nonsens gedicht voor, dat begint met “Somire mare maksi /  Conbrise la contaksi”. En dan verder, met dadaïstische bravoure! Peter Bruyn schreef in Frnkfrt.net een mooi verhaal over dit liedje.

Cover van So Long H.N. Werkman van The Dutch

Andere nummers op het mini-album die zijn geïnspireerd door de Ploeg zijn Spellbound en Sunday Afternoon (Hello Sunshine). 

In Spellbound wordt Jan Wiegers toegezongen. Wiegers vertrok met steun van zijn Ploegcollega’s begin twintiger jaren naar Davos om te genezen van een longziekte. In Zwitserland ontmoette hij Ludwig Kirchner, een Duitse expressionist. Terug in Groningen trok Jan Wiegers zijn vrienden van de Ploeg mee in zijn vernieuwingsdrang. Spellbound bezingt de betovering die uitgaat van nieuwe ideeën.

De tweede single van Werkman, Sunday Afternoon (Hello Sunshine), ademt het optimistische gevoel van lekker buiten spelen op een zonnige dag, terwijl zich achter de horizon donkere wolken samenpakken. Iris Frankhuizen vertaalde de tekst in een horror fantasie.

Out Of Your Mind is net als So Long H.N. Werkman een driekwartsmaat. Het nummer gaat over het beklagenswaardige lot van boeken, die lijdzaam toezien dat hun eigenaar het te druk heeft met gamen en netflixen om ze nog een blik waardig te gunnen.

In By And By Astray neemt The Dutch zichzelf op de hak. “Why do you sound / Like no-one around / Why do you keep on struggling / Fallen from grace / In all kinds of ways / maybe you should try juggling”.

Het laatste nummer op de plaat is een reprise van Sunday Afternoon (Hello Sunshine).

Teksten

De songteksten van Werkman vind je hier.

Live

Het album werd gepresenteerd in Vera, Groningen, op 28 juni en op 27 augustus in Paradiso, Amsterdam. Zie de tour data pagina voor meer informatie.

Blog

Lees hier de blog van Hans Croon over het liedje So Long H.N. Werkman.

Radio

Luister hier naar de uitzending van Wintertijd (4 juni 2018) waarin Harry de Winter Hans Croon interviewt over The Dutch, Werkman, invloeden, vroeger en nu en veel meer. Het tweede deel van het interview (11 juni 2018) beluister je hier.

Credits

Werkman werd mede mogelijk gemaakt met hulp van het Groninger Museum, het Stedelijk Museum Amsterdam en de Stichting 100 jaar De Ploeg.
Iris Frankhuizen maakte de animatie videoclips voor So Long H.N. Werkman en Sunday Afternoon (Hello Sunshine).

Bio

Wij kunnen het niet beter verwoorden dan de Nederlandse Muziekencyclopedie, Wikipedia of The Legacy Of Music.

Share this on: