Solid Ground

Cover The Dutch - Solid Ground. Cover painting by Lukas Smits
The Dutch – Solid Ground. Cover painting by Lukas Smits

Credits

Alle nummers op Solid Ground zijn geschreven door Hans Croon, Bert Croon, Jan de Kruijf en Klaas Jonkmans.

Hans Croon is leadzanger en speelt gitaar, lapsteel en keyboards.
Bert Croon speelt piano, synths en zingt backing vocals.
Jan de Kruijf speelt basgitaar en zingt backing vocals.
Klaas Jonkmans speelt drums en samples en zingt backing vocals.

Alle teksten zijn geschreven door Hans Croon.

Solid Ground werd geproduceerd door Jan de Kruijf en gemasterd door Wout de Kruif.

Fay Lovsky zingt backing vocals op Alida Pott.
Megan de Kruijf zingt backing vocals op One Fine Day In Heaven en spoken word op I Can See A Woman Crying.
De trompet die je hoort op There’s My Firstborn Talking is van Cees Trappenburg.
Het schilderij ‘Les Bordures‘ op de cover is van de hand van Lukas Smits.
Het hoesontwerp is gemaakt door Hans Croon.
De tekst van I Can See A Woman Crying is gebaseerd op de gelijknamige video installatie van Rineke Dijkstra.
Het album werd op vinyl en cd vervaardigd door Deepgrooves, Leeuwarden.

Wij zijn grote dank verschuldigd aan het Groninger Museum en Sena Performers voor hun financiële hulp bij de totstandkoming van dit album, Ferry Verheij voor zijn hulp met de hoes, Coen Bardelmeijer voor het lenen van zijn prachtige akoestische gitaar en Darja de Wever voor haar shout-outs in Raquel Sing Us A Song.

22022022

Solid Ground is, EPs meegerekend, het zevende album van The Dutch. De release datum is 22022022, zowel online als op vinyl en CD. Solid Ground bevat 10 songs. All killers, no fillers, waarvan Alida Pott eerder als single werd uitgebracht in 2021, tegelijk met de Alida Pott tentoonstelling in het Groninger Museum.

Het titelnummer Solid Ground is de tweede single, die ook op 22022022 uitkomt.

The Dutch - Solid Ground single cover
The Dutch – Solid Ground single cover. Painting by Lukas Smits

Geïnspireerd door kunst

Het is een belangrijk thema geworden bij The Dutch: liedjes die zijn geïnspireerd door andere vormen van kunst. Denk bijvoorbeeld aan So Long H.N. Werkman (2018, over het werk van de Groningse schilder en drukker Hendrik Nicolaas Werkman), Spellbound (2018, geïnspireerd door Jan Wiegers) en Where Did Your Blood Flow (2020, over het schilderij Arbeidersvrouw van Charley Toorop).

Op Solid Ground zijn vijf nummers geïnspireerd door (vrouwelijke) kunstenaars die uitblinken in schilderkunst, fotografie, video en beeldende kunst:

  • Alida Pott is een ode aan de twintigste eeuwse Groningse kunstenaar die veel te vroeg is overleden, wiens oeuvre pas de laatste jaren werd herontdekt.
  • Raquel Sing Us A Song is geïnspireerd door het monumentale schilderij We Don’t Sleep As We Parade All Through The Night van Raquel van Haver.
  • Hare is geïnspireerd door het beeldje Hare on a trunk van Carolein Smit.
  • No Particular Reason bezingt de begrafenispaarden die werden gefotografeerd door Charlotte Dumas op de begraafplaats Arlington nabij Washington, in de serie Anima.
  • I Can See A Woman Crying is geïnspireerd door de gelijknamige video installatie die Rineke Dijkstra maakte in Tate Liverpool. Dijkstra filmde een schoolklas die samen kijkt naar The Weeping Woman van Pablo Picasso. In de tekstregels, letterlijk overgenomen uit de video, laten de kinderen hun fantasie de vrije loop. De video – en het liedje – is een hommage aan de verbeelding, aan nieuwsgierigheid en aan kameraadschap.

Engagement

Vier nummers zijn deel van van die andere traditie waar The Dutch om bekend staat. Er zijn nog maar weinig artiesten en bands die zich wagen aan sociaal en politiek engagement, maar The Dutch is er een van. De band vindt het niet meer dan logisch om in songteksten te reflecteren op de tijd waarin wij leven:

  • Fairytales, het openingsnummer, bespot het schaamteloze neoliberalisme en de niet aflatende hebzucht, ondanks alle crises die door de laissez-faire ideologie zijn veroorzaakt. Het borduurt daarmee door op This Is Welfare uit 1983 en Money uit 2016.
  • Solid Ground, het titelnummer, werd vlak na de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 geschreven. De woorden zijn gedrenkt in verbazing over het gemak waarmee zoveel mensen zich gek laten maken door de buitenissigste complottheorieën. Tijd voor iedereen om weer vaste grond onder de voeten te krijgen!
  • One Fine Day In Heaven is een rock song die doorgaat waar Randy Newman’s God’s Song eindigt. Tijdens een vergadering in de hemel beklagen god en zijn (of haar, of hen) engelen het gebrek aan respect dat zij in het ondermaanse verdienen voor al hun Goede Werken.
  • What’s Your Problem Dear steekt de draak met bemoeizuchtige bazen, extreemrechtse populisten, Mark Zuckerberg, radio DJ’s en… de band zelf. Muzikaal refereert de song aan latin, Afrikaanse koortjes en funk.

Familie

En tenslotte staat er, zes jaar na Father, van het album Four (2016), weer een heel persoonlijk liedje op Solid Ground: een nummer dat Hans Croon schreef over zijn dochter Djuna. Als theoretisch natuurkundige begeeft zij zich onder sterren, zwarte gaten en donkere materie. There’s My Firstborn Talking ontstond nadat Hans een online lezing zag waarin Djuna haar kennis deelde over het begin van het universum.

Kant 1

Fairytales (3:17)
Alida Pott (3:53)
Raquel Sing Us A Song (2:55)
Solid Ground (4:11)
There’s My Firstborn Talking (4:44)

Kant 2

One Fine Day In Heaven (4:53)
Hare (3:38)
No Particular Reason (3:35)
What’s Your Problem Dear (3:19)
I Can See A Woman Crying (3:28)

Solid Ground tour

Alle tourdata vind je hier.

Share this on: