Working In Los Alamos (remastered)

Cover Working in Los Alamos

 

 

Na twee jaar hard werken zag in 1982 Working In Los Alamos het licht, het eerste mini-album van The Dutch. De EP bevatte een mix van studio en live opnames. Op dat moment was The Dutch wat nu een indie bandje wordt genoemd, zodat Working In Los Alamos een doe-het-zelf project was, nagenoeg voor een appel en een ei gemaakt. En er werd handig gebruik gemaakt van radio-opnamen die beschikbaar werden gesteld door de VARA en de NOS.

Het eerste nummer op het album was meteen de uitzondering, want Nous Sommes Très Petits werd opgenomen in de Soundpush Studios in Blaricum. De producer was Shell Schellekens. Dit nummer is nog steeds een live favoriet.

De volgende twee nummers, Working In Los Alamos part 1 en 2 , werden opgenomen in Vara Studio 2, in Hilversum, voor het radioprogramma Vara’s Popkrant. De geweldige Ad Le Comte (†) produceerde de nummers. De twee liedjes gaan over het Manhattan Project. Een team wetenschappers geleid door J. Robert Oppenheimer kwam tijdens de Tweede Wereldoorlog in een laboratorium in Los Alamos bijeen om de eerste nucleaire wapens te ontwikkelen. De teksten druipen, geheel naar de geest van de tijd, van het gevoel dat kernwapens de nieuwe monsters van Frankenstein zijn, en dat de wetenschap niet in staat is het destructieve gebruik van nieuwe technologie te beteugelen.

De B-kant van de EP bevat twee liedjes, New Words en Might Is Always Right . Ze werden live opgenomen in Bergen op Zoom door Dick Luchtenburg, voor Hilversum 3.

De cover is gemaakt door grafisch ontwerper Toon Michiels (†). De foto die hij heeft bewerkt is iconisch: hij werd in 1927 genomen tijdens de Solvay conferentie. Tijdens die conferentie waren de belangrijkste natuurkundigen van de wereld bijeen om de quantum mechanica theorie te bediscussiëren.

Solvay conference 1927
Solvay conference 1927, photo original by Solvay Group, color adaptation by Marina Amaral

Vlak na de release van Working In Los Alamos werd een platencontract getekend met Epic, wat leidde tot de release van This Is Welfare in 1983.

De digitale release van Working In Los Alamos in 2017 bevat twee bonus tracks: Codified Minds, opgenomen in Artisound, en Probation, uit hetzelfde live concert in Bergen op Zoom.
Alle opnamen werden remastered door Wout de Kruif.

Koop Working In Los Alamos hier. Of, als je Bandcamp gebruikt, hier.


 

Share this on: