9 november

cover-bmm

uk

Woensdagmorgen, 9 november. Het eerste wat ik zie als ik mijn telefoon aanzet is een WhatsApp berichtje van Klaas, om 05:40 uur: “Tja, wat nu?” Lekker begin van de dag: Trump is het geworden.

Anderhalve week eerder besluiten wij om op 9 november Bye, Ministry Man als single uit te brengen. Een fijn uitzwaailiedje voor Donald Trump. We maken een videoclip waarop wij rode stropdassen hebben omgeknoopt. Patrick, de zwager van Jan, spreekt in zwaar redneck accent een bandje in waarin hij aftelt vanaf 10. Op het einde voegen we een stukje toe uit het nieuws, waarin Trump door bodyguards van het podium wordt gehaald. Exit The Donald.

09:52 uur. Jan mengt zich in het WhatsApp gesprek: “Tekst veranderen in Die, Ministry Man!”

Klaas, Bert en ik zitten nog in de ontkenningsfase en wisselen tekstjes uit over hoe erg dit allemaal is.

10:09 uur, weer Jan: “Tekst refrein veranderen en opnieuw inzingen vanavond”.

10:16 uur: “Lie Misery Man”.

Sommige mensen hebben een van god gegeven talent om met tegenslag om te gaan. Jan is er zo een. Niks uitstellen. Gewoon doorzetten onder het motto “OK Trump, you won, but we still say goodbye!” Maar wacht even. Gaat de tekst niet over populisten aller landen in het algemeen? Over Geert Wilders, Marine LePen, Nigel Farage, Frauke Petry, Trump en al die andere rattenvangers? Ja dus.

Jan en Hetty maken vier, vijf nieuwe versies van de videoclip. En er volgt druk overleg over de bewoording. Maar dan, om 17:11 uur, gaat de video de wereld in met als update tekstje: “We still like to say goodbye to all populist, nationalist, bullshitting politicians in the second single taken from our new album Four“. Vrienden delen het bericht en de likes stromen binnen.

Die avond repeteren we in Utrecht. Iedereen is ontdaan over de winst van Trump maar euforisch over onze release. We besluiten er wat geld tegenaan te gooien om het Facebook bericht te promoten. Tegen middernacht schiet ik een campagne in bij Facebook. Na 10 minuten krijg ik antwoord.

“Hallo Hans, Je advertentie is niet goedgekeurd omdat deze in strijd is met ons advertentiebeleid. Je advertentie is niet goedgekeurd omdat de hieraan gekoppelde hoofdtekst/titel grof taalgebruik bevat. Dergelijke advertenties kunnen gebruikers beledigen en leiden tot zeer negatieve ervaringen. De taal van de advertentie moet op het product en niet op de gebruikers zijn gericht. Je kunt je bericht opnieuw maken met deze richtlijnen in gedachten en proberen het bericht opnieuw te promoten.”

Gaat Mark Zuckerberg zich er nu ook nog mee bemoeien? Dus “Grab ‘m by the pussy” is oké maar “bullshitting”, ja dat is grof taalgebruik?

Om 00:17 uur reageert Jan: “Sick!”


11 november 2016

Terug naar de blog pagina

Share this on:

2 antwoorden op “9 november”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.