Brighton 2

moments_027

Paul den Hollander: Brighton 2, from: Moments In Time

uk

Toen mijn dochter Djuna bijna drie jaar geleden zo’n beetje op de grens van Brighton en Hove een appartement betrok hing ze daar de hoes van This Is Welfare op, zoals ze ook had gedaan in haar vorige appartement in Londen. Darja en ik realiseerden ons ineens dat de foto die op de hoes prijkt hier genomen was. Die foto was zelfs naar de stad genoemd: Brighton 2.

Hij werd omstreeks 1980 genomen door Paul den Hollander. In 1982 verscheen hij in Moments In Time, een fotoboek dat uitkwam bij uitgeverij Bert Bakker. Ik werkte daar in die tijd, en ik zag de foto toen het boek van de drukker kwam. Ik was meteen getroffen door de grijstinten, de vrouw die gespiegeld wordt in het raam van het strandpaviljoen, het “lege” landschap. Toen wij een jaar later nadachten over de hoes van This Is Welfare leek Brighton 2 mij opeens de ideale foto. Via de uitgeverij benaderde ik Paul den Hollander. Het duurde even voordat hij enthousiast was. De rechthoekige foto zou immers moeten worden versneden tot een vierkante elpeehoes. Maar hij ging overstag. Het moet het vooruitzicht zijn geweest dat zijn foto de wereld over zou gaan en in talloze platenbakken zou komen te liggen. Tenminste, dat was wat ik hem voorspiegelde. Dat de afbeelding daarvoor enigszins zou worden geamputeerd nam Paul op de koop toe. Het troosteloze snoer met peertjes, dat rechts op de foto te zien is, ontbreekt bij voorbeeld op de cover van This Is Welfare. Niettemin behield de foto zijn zeggingskracht en werd het een schitterende, mysterieuze hoes.

Brighton 2 - de cover foto van This Is WelfareToen Djuna de plaat jaren later aan haar muur hing moesten wij natuurlijk op onderzoek: waar was die foto precies genomen? Nu loopt er van de Brighton Marina, via Hove, tot aan Shoreham-by-Sea een kilometers lange wandelpromenade die het kiezelstrand scheidt van de boulevard. Er zijn verweerde paviljoens als op de foto en wij herkenden de reling, maar nergens is het plaveisel zwart-wit geblokt zoals op Brighton 2.

Wij hebben de wandeling meerdere keren afgelegd -wat geen straf is- maar we konden de plek waar de man-met-hoed en de dame-met-tas in 1980 hadden gelopen niet traceren. Ik besloot Paul den Hollander te mailen en de foto op posterformaat te bestellen, wat ik gek genoeg nooit eerder had gedaan. Dan kon ik hem gelijk het verhaal vertellen en zou het kleine mysterie eindelijk worden opgelost. Na enkele mislukte contactpogingen stuurde hij een mail terug waarin hij een bekentenis aflegde. Wat was het geval? Hij was in 1980 met zijn vriendin op fietsvakantie in Zuid Engeland, maakte de foto in Hastings, en had daar vervolgens een vervelende ervaring (jammer genoeg was ik te beleefd om daar op door te vragen). Eenmaal terug in Nederland besloot hij dat Hastings het verbruid had en gaf hij de foto de naam Brighton 2. Hij verscheen in Moments In Time, werd door Art Unlimited geadopteerd als briefkaart en kwam in honderden muziekwinkels te liggen onder de naam The Dutch – This Is Welfare. Niemand ontdekte de plaatsverwisseling, totdat Djuna bij toeval in Brighton ging wonen en Paul’s onschuldige goocheltruc aan het licht kwam.

Toen Jan het verhaal hoorde schoot hij in de lach. Zijn vrouw Paula en hij waren al jarenlang op zoek geweest naar de plek van de foto, iedere keer als zij familie bezochten in Brighton. En al die keren hadden ze alleen maar 58 km naar het oosten hoeven lopen!

 

14 oktober 2015


Terug naar de blog pagina

Share this on:

8 antwoorden op “Brighton 2”

  1. Prachtige mystieke foto idd. Heb ‘moments in time’ al decennia in huis. Heb destijds enorm zitten puzzelen op de bewuste foto met de gespiegelde vrouw. Hoe kan het zijn dat de gespiegelde persoon achter de reling loopt…

    1. Geweldig dit verhaal!
      De volgende vraag komt echter boven: Is Brighton nog steeds the magical place to be als het eigenlijk Hastings is?

      1. Ik ben alleen een keer door Hastings heengereden, en ken het stadje verder slechts van de geschiedenisboeken. Het heeft in elk geval niet het imago van Brighton. Ik kan je met zekerheid vertellen dat Brighton heel erg leuk is. En al helemaal als je van vegetarisch of veganistisch eten houdt. Of van gitaren 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.