Euforie

dutch (15 van 23)_Fotor

uk

De laatste maanden verkeer ik in een permanente staat van lichte euforie. Het is niet dat mijn vrienden me voortdurend waarschuwen dat ik als een soort Icarus de zon te dicht nader, maar toch, een zekere verwantschap met de vermetele Griekse held voel ik wel. Ik kan het moment waarop mijn geluksbarometer omhoog schoot precies aanwijzen: het was half januari. Er gebeurden toen twee dingen. Op mijn werk werden de personele consequenties van een grote reorganisatie bekend, waardoor bij mij ging schemeren dat dit de gelegenheid was om het roer om te gooien. En ik schreef het eerste van twaalf nieuwe nummers van The Dutch. Dertig jaar na Under The Surface is het vierde album in de maak!

Vorig jaar september was het zaadje al geplant. De twee elpees die The Dutch in de tachtiger jaren had uitgebracht via het Epic label werden die maand beluisterbaar via iTunes en Spotify, en wij traden op in Paradiso. Het was de bekroning van een jaar waarin ik drie van mijn beste vrienden, mijn broer Bert meegerekend, tot mijn grote plezier weer wekelijks, soms bijna dagelijks om mij heen had. Wie kent niet het gevoel dat je allerbeste vrienden de vrienden zijn die je maakte rond je twintigste? Waarbij het niet uitmaakt wanneer je ze een paar maanden niet ziet of spreekt, want als het dan weer zover is, maak je meteen weer de vertrouwde grappen? Ik heb er gelukkig meer dan drie, maar Klaas, Jan en Bert behoren tot de “hors categorie”.

Hans en Bert in de 3 Gezusters  Jan en Klaas in de 3 Gezusters

Met het optreden in Paradiso in het vizier trokken wij weer op als band. Onze strategie was simpel: eerst weer leren samenspelen. This Is Welfare, Another Sunny Day, The Good Earth, al die nummers trokken we van de plank en repeteerden we met toenemend zelfvertrouwen. We nodigden fans, vrienden en familie uit om op 17 september te komen en godlof, de kleine zaal was die avond uitverkocht. Kan je nog objectief oordelen als je oog in oog staat met 400 enthousiaste fans, waaronder notabene de moeder van Klaas, pontificaal vooraan? Ik niet. Maar in ons collectieve geheugen was het een fantastisch optreden. Iedereen heeft mij daar horen aankondigen dat dit slechts het begin was. The Dutch zou met nieuwe nummers komen, en we werkten aan een nieuw album. Sprak de Icarus in mij.

En toen werd het dus half januari en vroeg een van mijn medewerkers, toen ik mijn team inlichtte over de nakende personeelsreductie, “Wat ga jij zelf eigenlijk doen, Hans?” Zonder nadenken antwoordde ik “Misschien ga ik wel fulltime muziek maken.” Die avond bedacht ik de melodielijn van Copy That Line. In de weken en maanden daarna was het hek van de dam: de stroom nieuwe liedjes leek onstuitbaar. Samen met Jan, Klaas en Bert werden ze gearrangeerd en ingespeeld met behulp van Garageband, Logic en andere fijne software. Wekelijks repeteren we in de studio van Wout de Kruif, over wie in een latere blog meer. En de gesprekken met platenmaatschappijen lopen.

Natuurlijk ben ik Icarus, ik weet dat ver onder mijn vleugels nog steeds de Egeïsche Zee kolkt. Terwijl ik flirt met de zon kan er nog zoveel misgaan: wat als de muziekindustrie niet zit te wachten op vier vijftigers die na dertig jaar het muzikale licht weer hebben gezien? Wat als de bron weer opdroogt, en het na twaalf nieuwe liedjes plotseling weer uit is met de creatieve eruptie? Wat als? Maar als u het goedvindt laat ik daar mijn humeur niet door verpesten. Die nieuwe nummers gaan hoe dan ook uitkomen. Toen wij achttien waren en als Special Thanx optraden in Club Bellamy, in de Amsterdamse Kinkerbuurt, gloorde Madison Square Garden al aan de einder. En dat Kees de jongen-gevoel hebben we nog steeds.

 

25 september 2015


Terug naar de blog pagina

Share this on:

8 antwoorden op “Euforie”

  1. Ik dacht al, waarom zie ik je nooit meer met je aktetas lopen. Heerlijk, laat de flow maar stromen en jullie muziek maar komen! !!

  2. Ik ken geen andere band die in een bespreking van haar plannen het beeld van een fataal neerstorten in de Egeïsche Zee oproept. Dit is een geweldige band.

  3. Bert, Jan, Klaas & Hans,

    Keep the fire burning!
    Ik kijk er naar uit. Succes.

    groet Vincent

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.