In The Dark

 

 

Wie heeft er nog geen last van informatiestress?

Ik heb de NOS app op mijn telefoon, en ik check daarop toch zeker tien keer per dag de coronavirus liveblog. De Volkskrant die elke dag op de mat valt – ik wil niet zeggen dat ik al die tientallen pagina’s over het virus spel, maar ik besteed wel gemiddeld meer tijd aan de krant dan toen alles nog normaal was. Twitter is een soort drug: ik waag me daar hooguit een kwartier per dag aan. Niet langer, want een overdosis ophef, meninkjes, memes, trollen-onzin en snedig commentaar, en voordat je het weet lig je in de Jellinek kliniek, slachtoffer van het coronanieuwsvirus. Ik heb een vriend die zich op Twitter over alles opwindt wat met het coronavirus te maken heeft. Hij blaft tegen de maan, maar dat deert hem niet, hij blijft commentaar spuien als een roepende in de woestijn. Ik kan me dat wel voorstellen. Je wil meetellen, jouw mening is belangrijk! Alleen, het coronavirus gedraagt zich niet netjes en voorspelbaar, zoals het hoort. De kans is groot dat wat je vandaag vindt, morgen achterhaald is. Dat staat dan toch wel een beetje suf op Twitter. 

Mijn antiserum deze dagen is Max, Mischa en het Tet-offensief van Johan Harstad. De gesprekken met mijn lief, kinderen en de online borrels met vrienden zijn ook goed voor het humeur. En ik ben hard bezig liedjes te schrijven en opnemen voor het nieuwe album van The Dutch.

Nou maak ik er een gewoonte van om te schrijven over alles wat mij bezighoudt. De ene keer ben ik wild van een kunstenaar als H.N. Werkman, de andere keer vind ik dat we Google niet de wereldheerschappij moeten gunnen. Logisch dus dat het laatste liedje zou gaan over de informatiestress, de kortsluiting die in mijn hoofd optreedt door alle grafieken, analyses, onheilsdata en niet te vergeten de talloze zelfbenoemde duiders in de talkshows.

Binnen twee weken was het af. Wij werken met een gezamenlijke dropbox waarop wij onze muzikale projecten delen en er samen aan werken. Een van die projecten werd In the Dark. Voor het eerst in het bestaan van The Dutch hebben we zelfs twee conference calls gevoerd met Google (sic!) Meet. Een telefonische vergadering is wel het tegenovergestelde van rock ’n roll, maar je moet wat tijdens zo’n zelf-quarantaine. 

Jan maakte met dochter Megan een videoclip, bedoeld voor haar studie aan de Toneelacademie Maastricht. Ik zag de pijltjes die Megan op de muur schilderde in vele kleuren krijt terug op de stoepen in mijn buurtje, en ik dacht dat we onbedoeld op een heuse trend inhaakten, maar dat zal wel onzin zijn. Op maandag 23 maart zetten we de video online en de volgende dag was er al een mooie recensie in het Belgische magazine daMusic.be. De hoop dat In the Dark viraal zou gaan op TikTok nam bezit van de harten… geintje.

In the Dark is een hart onder de riem voor iedereen die het nu moeilijk heeft. Gelukkig raakt dat virus ook een keer uitgewoed, en dan vallen we elkaar weer in de armen. Ik lees overal dat we dan lessen gaan trekken uit deze periode. Mag ik een duit in het zakje doen?

  • Ik hoop dat Trump, die narcistische klootzak, de komende maanden door het ijs zakt, en dat zelfs zijn trouwste fans zien dat de keizer poedelnaakt is, klaar om met pek en veren het bos in te worden gejaagd. En stuur dan gelijk Poetin en Xi Jinping er maar achteraan. En Wilders en Baudet.
  • Ik hoop dat Angela Merkel gekloond wordt.
  • Ik hoop dat de onderwijzers, verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers, ambulancebroeders, agenten, schoonmakers, vakkenvullers en al die mensen die de hele wereld draaiend houden, eindelijk naar waarde worden geschat, betaald en behandeld.
  • Ik hoop dat we na deze crisis niet vergeten zijn dat we de opwarming van de aarde nog moeten stoppen.
  • Ik hoop dat we wat relaxter worden en uit onze online loopgraven komen.
  • Ik hoop… nou ja nog veel meer. En ook dat het zesde album van The Dutch, waarop In the Dark komt te staan, fantastisch wordt. Tenminste iets waar ik zelf invloed op heb.

Ten slotte nog een quizvraag. In het intro, en tijdens het vocoder intermezzo, zit een marimba sample die een arpeggio loopje speelt. Dat loopje komt uit een beroemde gitaarsolo. Van welke gitarist is die solo, en in welk nummer speelt hij hem? De eerste die het weet krijgt Four, Werkman en Imaginary Western thuisgestuurd.

Hans
26 maart 2020


Terug naar de blog pagina

Share this on:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.