Online 1

Paradiso 17-9-2014, foto Fran van der Hoeven
Foto Fran van der Hoeven

uk

Vijfendertig jaar geleden bedachten wij de naam The Dutch. Goeie naam, niet? Dekt de lading en is makkelijk te onthouden. Maar een flinke uitdaging als je iets aan online marketing wil doen.
Eerst het goede nieuws. Als ik “The Dutch” google staat onze Facebook pagina op de eerste pagina! Oké, de eerste drie zoekresultaten zijn voor een golfbaan (!) die het heeft gewaagd onze naam te jatten, maar daaronder staan wij dan toch. Sterker nog: google “the dutch band” en de eerste 6 zoekresultaten gaan over The Dutch: Facebook, wikipedia, muziekencyclopedie, This Is Welfare op youtube, en Paradiso.

Nu zijn de algoritmes van Google ondoorgrondelijk en zou het best zo kunnen zijn dat de eerste zoekresultaten er bij anderen weer heel anders uitzien. Dat ze zwaar worden beïnvloed door mijn eigen profiel. Dat werkt denk ik zo: fans van The Dutch googelen niet vaak op “The Cats” (tenminste, dat hoop ik). In Volendam wonen gemiddeld veel fans van The Cats. Stel, je woont in Volendam, of je bevindt je in de buurt van een Volendamse zendmast, dan denkt Google dat er een grote kans is dat je The Cats leuk vindt, en The Dutch niet. Tik je dan “the dutch band” in, dan krijg je The Cats. Of de 3J’s.

Maar zelfs in mijn zoekresultaten op “the dutch band” is onze eigen website, www.thedutchband.com, voorlopig in geen velden of wegen te zien. Wel vind ik op pagina 2 www.dutchband.com, “dé polsbandjes en consumptiemunten specialist in Nederland en België. Ook voor kleine afnames van o.a. het textiel polsbandje.”

Andere bands zoals The Dutch Swing College Band en The Dutch Eagles hebben hun online marketing goed voor mekaar: pagina’s lang komen ze voorbij. Er is zelfs een gezellige Schotse band die Dutch heet, en die zichzelf op Facebook (Dutch.theBand) aanprijst: “a rock band, based in Falkirk and Bo’ness, Scotland, formed in 1977 and still going!”. Cheers mate!

Hoe dan ook, nog steeds geen spoor van www.thedutchband.com. De 2700 bezoekers die tot nu toe 7832 bezoekjes aan onze site hebben afgelegd zijn voor Google peanuts, het spijt me voor u. Maar vooral voor onszelf natuurlijk, want hoe krijgen wij meer aandacht via online media? (aanbieders van SEO cursussen graag opstellen in rijen van drie).

Het is geen geheim, de muziekindustrie is in de afgelopen tientallen jaren ingrijpend veranderd. Het aantal clicks op je website, het aantal likes op Facebook, het aantal volgers op Twitter, je populariteit is een open boek. Platenlabels, muziekuitgeverijen, diskjockeys, ze kijken allemaal eerst even hoeveel aandacht je krijgt op internet. Met 376 vind-ik-leuks op Facebook sta je dan meteen op achterstand. Als je begint met een Twitter account heb je 0 volgers, hoe sneu is dat. Hier is natuurlijk sprake van een enorm kip & ei effect. Valsspelen dan maar? 100.000 “likes” kopen bij een smoezelig online kantoortje in Thailand? Dat lijkt me wel wat: dat The Dutch opeens een major online player is dankzij 100.000 fans die allemaal in hetzelfde flatgebouw in Bangkok wonen en Shinawatra heten.

Wat mij ook steeds duidelijker wordt, is dat er in de online wereld een levensgroot verschil is tussen kwantiteit en kwaliteit. Wat zeggen al die clicks en likes? Er zitten maar 24 uur in een dag, en in die tijd moeten jij en ik een keuze maken uit een overstelpend aanbod prikkels via krant, tv, internet, social media, mail, iPod en ga zo maar door. Om maar zoveel mogelijk te kunnen absorberen laten we apps en portals voor ons selecteren, gaan we koppen snellen, diagonaal lezen, soundbites beluisteren en… nog maar even uitstellen. Het moet allemaal korter en sneller. Dus hoe krijg ik mijn volgers zover dat ze een blog van 626 woorden helemaal uitlezen? Hallo, ben je daar nog?

 

25 november 2015


Terug naar de blog pagina

Share this on:

6 antwoorden op “Online 1”

  1. En dat was nog voordat jullie de nieuwe cd Four noemden. Blijkt The Dutch Four ook het team Nederlandse vissers te zijn dat deelnam aan Kvarken International Pike Fly-fishing Tournament. Inspiratie voor een nieuw nummer Hans?

    1. Four Dutch guys who like throwing feathers and fur to ignorant pike the hard way! Het is je reinste poëzie.

  2. Ik lees alle blogs van Hans helemaal uit…like me een ongeluk…deel alles van The Dutch (ook met vrienden die de historie niet hebben meegemaakt)……en toch vraag ik me af en toe af of ik geen contact met Thailand moet opnemen……heeft iemand het telefoonnummer van die Shinawatra ???

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.