Wikipedia

Wikipedia logo

uk

 

Ik had een bespreking met F., die bij Sony Music verantwoordelijk is voor het “oude” songmateriaal van The Dutch. Hij wees mij op het bestaan van een heuse Wikipedia pagina over de band. Dat wist ik niet. “Als jullie nieuwe plaat uitkomt, dan kopiëren veel kranten en magazines teksten van Wikipedia”, zei hij. “Je zou de pagina kunnen claimen en er veel meer van maken.”
Benieuwd tikte ik “The Dutch” in op de Nederlandse Wikipedia. En ja hoor, nadat ik had gekozen tussen de golfbaan die het heeft gewaagd onze naam te jatten en de rechtmatige eigenaar ervan, verscheen de pagina The Dutch (band). Een inleiding, een tabel met singles en een nogal sneu overzicht waarin iemand per jaar de noteringen van This Is Welfare in de Top 2000 heeft bijgehouden. Alle cellen zijn leeg, behalve die onder het jaar 2001. Daar staat “1806” (This Is Welfare mag dan -tot nu toe- onze claim to fame zijn, het Top 2000 stemvolk vindt van, pak ‘m beet, The Cats nog altijd 8 nummers beter. Om moedeloos van te worden).

Onder het knopje “Geschiedenis” las ik dat onze Wikipedia pagina in december 2010 is aangemaakt door “Redmar”. Vervolgens werd hij regelmatig bijgewerkt door personen die schuil gaan achter pseudoniemen als “Pmpc1967”, “Geejee” en “JurriaanH”.

Nadat F. en ik hadden neergelegd besloot ik de daad bij het woord te voegen. De pagina was namelijk verre van volledig. De drie albums die The Dutch tot nu toe heeft uitgebracht ontbraken in de discografie, net als een aantal singles. Dat kon informatiever. En het leek mij goed dat je op Wikipedia kan lezen dat de band weer bij elkaar is.

Ik melde mij aan als kersverse bewerker “Hans Croon”. Direct maar met open vizier. Natuurlijk, eigenlijk is het not done om op Wikipedia over een onderwerp te schrijven waar je zelf bij betrokken bent. De onfortuinlijke prinses Mabel had al eens, in betere tijden, haar onwelgevallige informatie proberen weg te gummen en toen de wind van voren gekregen. Maar om een vriend te vragen de ontbrekende disco- en biografische feiten te plaatsen leek me ook weer omslachtig. Wie kent die feiten beter dan echte insiders als Jan, Bert, Klaas en ik? Dus ging ik welgemoed aan de slag, nog onbewust van de hindernisbaan die voor mij lag. Amateur.

Ik liet me niet uit het veld slaan door de html-achtige user interface van Wikipedia’s content management systeem. Tussen brackets, tildes, haakjes, = tekens en andere code plaatste ik interessante feitjes: dat behalve Klaas ten Holt ook Frank Ketelaar, Joep Bruinjé en Frans Heessels gitaar hebben gespeeld in The Dutch; dat we op de grote anti-kernwapen demonstratie in 1983 in Den Haag hebben gespeeld; en dat we na The Dutch in Siobhan gingen spelen. Tenslotte completeerde ik de discografie, voegde een paar foto’s en albumcovers toe en plaatste externe linkjes, zoals naar de Nederlandse Muziekencyclopedie. Tevreden bezag ik het resultaat.

De volgende dag bleek wat de vermaarde zelfreinigende werking van Wikipedia vermag. De plaatjes van de covers waren grijs gemaakt. Een paar uur later was de hele pagina door ene Dinosaur918 teruggezet naar de vorige versie. Verontwaardigd door zoveel daadkracht schreef ik Dinosaur918 een mailtje. Tot mijn verbazing reageerde hij/zij vrijwel direct. Het ging om de plaatjes. Wikipedia hanteert een strikt copyright systeem: van elk plaatje dat op Wikipedia verschijnt moet een expliciete licentie van de maker aanwezig zijn in de “Commons” database van Wikipedia. Een uitgebreid netwerk van vrijwilligers ziet erop toe dat de regels niet worden overtreden.

Ik verzamelde mailtjes waarin de rechthebbenden toestemming gaven voor publicatie van het beeldmateriaal en na twee weken kwam de bevestiging van Wikipedia dat het in orde was.
Daarna volgde een onnavolgbaar circus van controleurs die allemaal een plasje deden over de tekst en de indeling. Ik voelde mij als verlamd in een kappersstoel terwijl vijf, zes barbiers mij beurtelings een hanenkam, een rock ’n roll kuif, een pony, een matje en een opscheertje gaven, en tenslotte toch maar kaalschoren. Terwijl ik voor een een Buffoons-coiffure kwam.

Wie zijn die mensen? Ik stelde me een peloton van grijzende mannen van middelbare leeftijd (zoals ik) voor, met corduroy broeken en pullovers (niet zoals ik). Mannen die hun vrije avonden spenderen aan onbezoldigd graaf- en spitwerk voor Wikipedia in plaats van voor de buis in slaap te sukkelen. Respect voor deze mensen (m/v)! Hulde aan Japiobot, Maniago, ErikvanB, Dinosaur918 en al die anderen. Zij zijn degenen die er voor hebben gezorgd dat Wikipedia in slechts 15 jaar tijd de Winkler Prins, Encarta (wie kent die nog?) en zelfs de Encyclopedia Brittannica naar de mestvaalt der geschiedenis heeft gebonjourd. Helemaal terecht dat Wikipedia streng is op copyright. JurriaanH en Dinosaur918 kunnen immers niet ruiken dat de albumcovers van The Dutch gewoon van ons zijn. Wat ik alleen niet kon vermoeden is dat Wikipedia achter de schermen een hermetische wirwar is van regels, codes, formulieren en, als gevolg daarvan, duizenden overlegpagina’s. De Engelstalige pagina over The Dutch, die mag een ander maken. Misschien moet ik F. eens polsen.

 

5 februari 2016


Terug naar de blog pagina

Share this on:

4 antwoorden op “Wikipedia”

  1. Maar toch bovenal hulde voor Wikipedia. Dat het gevrijwaard mag blijven van ‘alternative facts’. De, heb ik wel eens gelezen, voor een groot deel binnen het autistische spectrum vallende schare vrijwilligers verricht titanenarbeid. Bravo!

  2. Ja het valt niet mee. Merkte ook ik al eerder, toen ik iets over iemand anders wilde toevoegen. Is wel ook uiteindelijk gelukt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.