Pers

The Dutch bandfoto

uk  

The Dutch brengt vierde album uit

Op 15 november 2016 is de nieuwe cd van The Dutch verschenen. Het is het vierde album van de band. De titel van het nieuwe album: Four.

The_Dutch_Cover_LR

The Dutch is sinds 2014 weer bij elkaar. In dat jaar bracht platenlabel Sony de albums This Is Welfare en Under The Surface uit via de digitale kanalen, zodat de fans de liedjes konden beluisteren via downloads of streaming. Om die rerelease te vieren trad de band eenmalig op in het Amsterdamse Paradiso. Dat was zo leuk dat het viertal besloot om nieuwe nummers te gaan schrijven. Four is het resultaat van de hernieuwde samenwerking. Het album werd tussen maart en september 2016 opgenomen in verschillende studios. Wout de Kruif, de studiotechnicus/producer die The Dutch aanspoorde om weer bij elkaar te komen, deed de techniek.

Op Four staan 14 nieuwe songs. Zanger/gitarist Hans Croon schreef de liedjes en de teksten in de loop van 2015 en begin 2016. Vervolgens werden de arrangementen ingekleurd door alle leden van de band. Daarbij legde de band zich geen beperkingen op.

The Dutch is geen typische indie, new wave of gitaarband. Er zijn nummers met New Orleans-achtige brass arrangementen, strijkers en hoorns. In andere liedjes duiken marimba’s en banjo’s op. Sommige songs doen denken aan de heftigheid van de “oude” Dutch (Is This Your House en Money), andere zijn persoonlijk (Father, Isle Of U, Basically Your Love, Beat The Drum) en ja, zelfs vrolijk (Brighton and Hove). De teksten zijn soms bijtend en politiek als vanouds (zoals Copy That Line, over online privacy). Die worden afgewisseld met persoonlijke en verhalende teksten (Mr Taxi Driver, This Train Is About To Explode).
Voor de cover van Four is een schilderij gebruikt van Lukas Smits. Het is deel van een serie die hij in 2014 en 2015 in Kamerik heeft geschilderd.

De eerste single van het album is Fine Shields We AreHet liedje gaat over de hernieuwde populariteit van hekken, muren en prikkeldraad in Europa. Wat een beschamende toestand is dat. Lees hier meer over de single.

cover-fswa-600px


De videoclip bij Fine Shields We Are werd geregisseerd door Hetty de Kruijf, die eerder o.a. de veel bekroonde film Nachtoord maakte.

De tweede single is Bye, Ministry Man. Aanvankelijk bedoeld als uitzwaailiedje voor Donald Trump werd het gaandeweg, na diens verkiezingsoverwinning, een protest song tegen alle populistische rattenvangers in de US, Europa en Nederland. Ook weer met een video clip. Meer over de dag dat het liedje van karakter veranderde, 9 november 2016, lees je in deze blog.

Cover single Bye, Ministry Man

De tweede single is Isle Of U, een liefdesliedje. De bekroonde videoclip is van Marilyn Sonneveld.

De vierde single van Four is Brighton & Hove, een ode aan Brighton, een van de leukste steden van Engeland, waarmee twee leden van The Dutch een speciale relatie hebben. Lees daarover meer hier.
De videoclip van Brighton & Hove vind je hier.

En de vijfde single is Money, dat verschijnt middenin de gekte rond de bitcoin en andere crypto valuta. Het is een ode aan onze hunkering om snel rijk te worden, of het nu met bitcoins of tulpenbollen is.

Single cover Money

 

Er loopt een rode lijn door Four: de liefde van The Dutch voor songs met een pakkende melodie. Het zijn zonder uitzondering toegankelijke liedjes.

Daarnaast spelen op Four enkele gastmuzikanten mee: trompettist Cees Trappenburg speelt een solo in You Can’t Be Wrong, Yalisha Mustamu zingt backing vocals in een aantal nummers, en er is een batterij fantastische blazers: Wouter Schueler (baritonsax), Jeroen van Genuchten (tenorsax), Luuk Hof (trompet), Jochem van Hoogdalem (hoorn) en Alfons Houweling (trompet).

Four werd op 1 december 2016 gepresenteerd in het Amsterdamse Paradiso.

Inmiddels werkt de band aan nieuwe songs die in de loop van 2018 zullen uitkomen. Tegelijk doet The Dutch optredens die o.a. worden geboekt door Tornado Concerts.

De leden van The Dutch zijn:

  • Hans Croon (zang en gitaar)
  • Bert Croon (keyboards en zang)
  • Jan de Kruijf (basgitaar en zang)
  • Klaas Jonkmans (drums en zang).

Meer bio informatie:

Voor een hoge resolutie bandfoto, stuur een mailtje naar info.thedutch@gmail.com.

Share this on: