Pers



Vijfde album van The Dutch staat in het teken van H.N. Werkman en de Ploeg

Vier van de zes liedjes op het nieuwe mini-album Werkman zijn geïnspireerd door De Ploeg, de Groningse kunstenaarskring die dit jaar 100 jaar bestaat. De single So Long H.N. Werkman bevat een gedicht van Hendrik Nicolaas Werkman, voorgedragen door Job Cohen. De video, een animatie gebaseerd op schilderijen en “druksels” van Werkman, is gemaakt door Iris Frankhuizen. De video is onderdeel van de tentoonstelling “De Ploeg, Avant-garde in Groningen 1918-2018” die t/m 4 november te zien is in het Groninger Museum. Het album Werkman komt uit op het eigen Run The Story label.

Werkman is het vijfde album van The Dutch, na Four uit 2016. Het is opgenomen in de Mailmen studio en geproduceerd door Martijn Groeneveld. Darius van Helfteren deed de mastering. 

Jan, Job en Hans bij uitgeverij Rubinstein
Jan, Job en Hans bij uitgeverij Rubinstein

Het idee voor Werkman

Het idee voor dit album ontstond in 2015, toen het Groninger Museum een overzichtstentoonstelling presenteerde van H.N. Werkman, drukker en kunstenaar, en prominent lid van de Ploeg. In de afgelopen jaren hebben meer muzikanten zich laten inspireren door het schitterende werk van Werkman, en The Dutch voegt daar zijn eigen interpretatie aan toe. Een levendige, kleurrijke, springerige interpretatie. Werkman wilde altijd maar vooruit, hij spoorde zijn Ploeggenoten aan om de gangbare paden te verlaten en te blijven experimenteren.

Zes nieuwe liedjes

Zoals H.N. Werkman zelf deed met zijn handdrukpers, stempels en sjablonen, zo is So Long H.N. Werkman een amalgaam van ideeën, kleuren en overgangen. Job Cohen draagt met Italiaanse tongval Werkman’s titelloze nonsens gedicht voor, dat begint met “Somire mare maksi /  Conbrise la contaksi”. En dan verder, met dadaïstische bravoure!

Cover van So Long H.N. Werkman van The Dutch

Andere nummers op het mini-album die zijn geïnspireerd door de Ploeg zijn Spellbound en Sunday Afternoon (Hello Sunshine). 

In Spellbound wordt Jan Wiegers toegezongen. Wiegers vertrok met steun van zijn Ploegcollega’s begin twintiger jaren naar Davos om te genezen van een longziekte. In Zwitserland ontmoette hij Ludwig Kirchner, een Duitse expressionist. Terug in Groningen trok Jan Wiegers zijn vrienden van de Ploeg mee in zijn vernieuwingsdrang. Spellbound bezingt de betovering die uitgaat van nieuwe ideeën.

Sunday Afternoon (Hello Sunshine) ademt het optimistische gevoel van lekker buiten spelen op een zonnige dag, terwijl zich achter de horizon donkere wolken samenpakken. 

Out Of Your Mind is net als So Long H.N. Werkman een driekwartsmaat. Het nummer gaat over het beklagenswaardige lot van boeken, die lijdzaam toezien dat hun eigenaar het te druk heeft met gamen en netflixen om ze nog een blik waardig te gunnen.

In By And By Astray neemt The Dutch zichzelf op de hak. “Why do you sound / Like no-one around / Why do you keep on struggling / Fallen from grace / In all kinds of ways / maybe you should try juggling”.

Het laatste nummer op de plaat is een reprise van Sunday Afternoon (Hello Sunshine).

Live

Het album werd gepresenteerd in Vera, Groningen, op 28 juni en op 27 augustus in Paradiso, Amsterdam. Zie de tour data pagina voor meer informatie.

Blog

Lees hier de blog van Hans Croon over het liedje So Long H.N. Werkman.

Radio

Luister hier naar de uitzending van Wintertijd (4 juni 2018) waarin Harry de Winter Hans Croon interviewt over The Dutch, Werkman, invloeden, vroeger en nu en veel meer. Het tweede deel van het interview (11 juni 2018) beluister je hier.

Credits

Werkman werd mede mogelijk gemaakt met hulp van het Groninger Museum, het Stedelijk Museum Amsterdam en de Stichting 100 jaar De Ploeg.
Iris Frankhuizen maakte de animatie videoclip.

Bio

Wij zouden het niet beter kunnen verwoorden.

 


November 2016

The Dutch bandfoto

uk  

The Dutch brengt vierde album uit

Op 15 november 2016 is de nieuwe cd van The Dutch verschenen. Het is het vierde album van de band. De titel van het nieuwe album: Four.

The_Dutch_Cover_LR

The Dutch is sinds 2014 weer bij elkaar. In dat jaar bracht platenlabel Sony de albums This Is Welfare en Under The Surface uit via de digitale kanalen, zodat de fans de liedjes konden beluisteren via downloads of streaming. Om die rerelease te vieren trad de band eenmalig op in het Amsterdamse Paradiso. Dat was zo leuk dat het viertal besloot om nieuwe nummers te gaan schrijven. Four is het resultaat van de hernieuwde samenwerking. Het album werd tussen maart en september 2016 opgenomen in verschillende studios. Wout de Kruif, de studiotechnicus/producer die The Dutch aanspoorde om weer bij elkaar te komen, deed de techniek.

Op Four staan 14 nieuwe songs. Zanger/gitarist Hans Croon schreef de liedjes en de teksten in de loop van 2015 en begin 2016. Vervolgens werden de arrangementen ingekleurd door alle leden van de band. Daarbij legde de band zich geen beperkingen op.

The Dutch is geen typische indie, new wave of gitaarband. Er zijn nummers met New Orleans-achtige brass arrangementen, strijkers en hoorns. In andere liedjes duiken marimba’s en banjo’s op. Sommige songs doen denken aan de heftigheid van de “oude” Dutch (Is This Your House en Money), andere zijn persoonlijk (Father, Isle Of U, Basically Your Love, Beat The Drum) en ja, zelfs vrolijk (Brighton and Hove). De teksten zijn soms bijtend en politiek als vanouds (zoals Copy That Line, over online privacy). Die worden afgewisseld met persoonlijke en verhalende teksten (Mr Taxi Driver, This Train Is About To Explode).
Voor de cover van Four is een schilderij gebruikt van Lukas Smits. Het is deel van een serie die hij in 2014 en 2015 in Kamerik heeft geschilderd.

De eerste single van het album is Fine Shields We AreHet liedje gaat over de hernieuwde populariteit van hekken, muren en prikkeldraad in Europa. Wat een beschamende toestand is dat. Lees hier meer over de single.

cover-fswa-600px


De videoclip bij Fine Shields We Are werd geregisseerd door Hetty de Kruijf, die eerder o.a. de veel bekroonde film Nachtoord maakte.

De tweede single is Bye, Ministry Man. Aanvankelijk bedoeld als uitzwaailiedje voor Donald Trump werd het gaandeweg, na diens verkiezingsoverwinning, een protest song tegen alle populistische rattenvangers in de US, Europa en Nederland. Ook weer met een video clip. Meer over de dag dat het liedje van karakter veranderde, 9 november 2016, lees je in deze blog.

Cover single Bye, Ministry Man

De tweede single is Isle Of U, een liefdesliedje. De bekroonde videoclip is van Marilyn Sonneveld.

De vierde single van Four is Brighton & Hove, een ode aan Brighton, een van de leukste steden van Engeland, waarmee twee leden van The Dutch een speciale relatie hebben. Lees daarover meer hier.
De videoclip van Brighton & Hove vind je hier.

En de vijfde single is Money, dat verschijnt middenin de gekte rond de bitcoin en andere crypto valuta. Het is een ode aan onze hunkering om snel rijk te worden, of het nu met bitcoins of tulpenbollen is.

Single cover Money

 

Er loopt een rode lijn door Four: de liefde van The Dutch voor songs met een pakkende melodie. Het zijn zonder uitzondering toegankelijke liedjes.

Daarnaast spelen op Four enkele gastmuzikanten mee: trompettist Cees Trappenburg speelt een solo in You Can’t Be Wrong, Yalisha Mustamu zingt backing vocals in een aantal nummers, en er is een batterij fantastische blazers: Wouter Schueler (baritonsax), Jeroen van Genuchten (tenorsax), Luuk Hof (trompet), Jochem van Hoogdalem (hoorn) en Alfons Houweling (trompet).

Four werd op 1 december 2016 gepresenteerd in het Amsterdamse Paradiso.

Inmiddels werkt de band aan nieuwe songs die in de loop van 2018 zullen uitkomen. Tegelijk doet The Dutch optredens die o.a. worden geboekt door Tornado Concerts.

De leden van The Dutch zijn:

  • Hans Croon (zang en gitaar)
  • Bert Croon (keyboards en zang)
  • Jan de Kruijf (basgitaar en zang)
  • Klaas Jonkmans (drums en zang).

Voor een hoge resolutie bandfoto, stuur een mailtje naar info.thedutch@gmail.com.

Share this on: