Fine Shields We Are

Fine Shields We Are cover

uk

 

Fine Shields We Are is de eerste single die we uitbrengen van het nieuwe album Four. We hebben lang geaarzeld welk nummer het meest geschikt zou zijn als eerste single. Money gooide lang de hoogste ogen. Ook andere liedjes zijn vast beter geschikt voor de radio, zoals Brighton and Hove of Isle Of U.
Maar Fine Shields We Are is urgenter. Het is meer dan een liedje. Het is een aanklacht. Het gaat over de muren, hekken en de stroken niemandsland, afgezet met scheermesprikkeldraad die overal in Europa opduiken. Over de greppels en de kampen. Nog even en er worden weer mijnen gelegd. Meer dan 30 jaar na This Is Welfare dus weer een politieke song, met een intro dat eigenlijk veel te lang is voor een single. Maar who cares.

De videoclip van Fine Shields We Are is geregisseerd door Hetty de Kruijf. Hetty is de regisseur van de veel bekroonde korte film Nachtoord. Zij werkt aan een film over de Jungle, het uitdijende dorp bij Calais, dat aan honderden vluchtelingen die dromen van een bestaan in Engeland een lekkend onderdak biedt.

In de clip komen beelden voor van scheermesprikkeldraad dat afkomstig is van het bedrijf ESF uit Malaga. Dat meldde trots de enige leverancier te zijn van het scheermesprikkeldraad waarmee Europese landen de stroom vluchtelingen een halt toe willen roepen. Het zette een juichende tekst bij een foto op Twitter van ingepakte rollen: ‘Van hier naar Europa! De volle 100% van het scheermesprikkeldraad in Europa komt van onze fabriek.’ Cynischer kan het niet toch? Jawel hoor: het materiaal heet in het Spaans concertinas. De vorm van het prikkeldraad lijkt namelijk op de concertina: een soort trekharmonica.

Met Fine Shields We Are hopen wij iets positiefs te zetten tegenover de haat, het cynisme en het fact-free populistische geklets.

 

It’s cold outside
So come in and hide

 

16 oktober 2016Terug naar de blog pagina

Share this on:

6 antwoorden op “Fine Shields We Are”

  1. Dankufijn voor uw boodschap. Er is weinig veranderd, sinds de Fa. Topf & Söhne, blijkt maar weer uit wat ESF doet.

    1. Tsja. Wel goed voor de Spaanse economie, dat dan weer wel. Maar de trots op het succes is volledig losgeraakt van de functie van het product, dat toch ten doel heeft vluchtelingen in het vlees te snijden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.