Imaginary Western

 

Vriend V. zei laatst: “Jack Bruce is een held”. Maar wat een vreemde held. Hij schreef onmogelijke melodielijnen, vreemde akkoordenreeksen, zijn stem klonk soms schril als schoolkrijt, hij bespeelde de basgitaar als een sologitarist en het grootste deel van zijn repertoire wordt alleen nog door diehard fans beluisterd. Niettemin, een held. Had hij alleen White Room geschreven, dan nog zou hij een tegel in de Rock & Roll Hall of Fame hebben verdiend.

White Room is zo’n liedje dat dagenlang door mijn kop kan blijven spoken, met die zwarte gordijnen, vermoeide spreeuwen en gele tijgers. Het is de enige cover die wij ooit met The Dutch speelden, soms in een toegift. Vrienden vroegen zich af waarom: White Room is rock, het nummer past niet perse in ons repertoire. En toch hebben wij er onderling nooit veel woorden aan vuilgemaakt. Dat intro met die vijfkwartsmaat, de associatieve woordenstroom: wij voelden ons verwant met Jack Bruce en zijn vaste tekstschrijver Pete Brown. 

Er zijn meer juweeltjes. Ergens in de zeventiger jaren kocht ik Out of the Storm (dat vreemd genoeg ook werd uitgebracht met als titel Into the Storm, zo heet het ook op Spotify). Het was zijn vierde soloalbum. Ik was er een tijd lang aan verslingerd. Vooral aan de zevende track, One. De live uitvoeringen van dat nummer, die her en der zijn te beluisteren, zijn vaak slordig, ongeïnspireerd. Maar de studio uitvoering is schitterend, met een hoofdrol voor de Spaanse gitaar. Ik heb het mijn halve leven getokkeld, thuis op de bank.

En dan is er dat andere hoogtepunt, Theme for an Imaginary Western. Het werd op het Woodstock festival gespeeld door Mountain. De gitaarsolo is van Leslie West, dezelfde waarmee Jack Bruce een paar jaar later de “supergroep” West, Bruce and Laing zou vormen. Dat was al weer Bruce’s tweede “supergroep” na Cream, met Eric Clapton en Ginger Baker. Het was de tijd van de supergroepen.
Om onduidelijke redenen is in de uitvoering van Mountain trouwens het woordje “for” in de titel vervangen door “from”. De versies van Jack Bruce en Mountain verschillen verder niet heel erg van elkaar. De akkoorden en melodie lijken verraderlijk simpel, maar dat kan je ook zeggen van God Only Knows. Het geheel is met niets te vergelijken en heeft op mij een magisch effect. 

Cream: Jack Bruce, Ginger Baker, Eric Clapton
Cream: Jack Bruce, Ginger Baker, Eric Clapton

Op 25 oktober 2014, vijf jaar geleden, overleed Jack Bruce. Hij kreeg natuurlijk de lof die hem toekwam als een van de groten van de rockmuziek. Op Facebook is er een fanpagina waar regelmatig oude filmpjes en foto’s worden gedeeld. Maar toch dreigt zijn muziek gaandeweg te verdwijnen: kennelijk te ingewikkeld, onherbergzaam, gedateerd, te slecht opgenomen ook om nieuwe generaties te kunnen bekoren. Theme for an Imaginary Western is op Spotify maar 286 duizend keer beluisterd. This Is Welfare zit op tweederde. Niets ten nadele van ons eigen repertoire natuurlijk, maar dat is toch te weinig eer voor Jack. 

Daarom heb ik onder de naam Son of Han vier liedjes opgenomen die op 25 oktober uitkomen als ode aan Jack Bruce en Pete Brown: White Room, Theme for an Imaginary Western, One en Can You Follow, ook zo’n onbegrijpelijk liedje. Anderhalve minuut verwondering.

Ik heb geprobeerd om mijn eigen draai te geven aan de nummers. Tijdens het opnameproces belde ik met Pete Brown, de tekstschrijver. Hij vond mijn uitvoeringen heel goed, vooral die van One:

I think I like ‘One’ best because it’s very challenging and doesn’t get covered much.”

Pete vertelde mij ook dat de regel “And the music when they played” in Theme for an Imaginary Western wat hem betreft moest worden veranderd in “And the music when they met“. Zo had hij hem indertijd ook aangeboden aan Jack Bruce, maar ja, die was zo eigenwijs… “played” rijmt toch niet op “regret”?
Uiteraard heb ik Pete zijn zin gegeven in mijn versie.

Ik heb de vier nummers van Imaginary Western ook laten horen aan Bruce’s echtgenote Margrit Bruce Seyffer en dochter Natasha Bruce. Zij schreven:

“We have listened to your recordings and think that they are great.
We welcome artists keeping Jack Bruce’s wonderful music alive. It is lovely to listen to Son of Han’s interpretations of some of Jack’s classic songs.” 

White Room komt op 18 oktober uit als single en videoclip, opgenomen met Monk Dagelet en Jan de Kruijf. Vanaf 25 oktober is Imaginary Western in zijn geheel te beluisteren, als cd en digitaal.

 

Son of Han, oktober 2019


 

Meer informatie in het persbericht.
Terug naar de blogpagina

 

Share this on:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.