Mensenhart

Ik heb Ron Kane nooit gekend. Hij mij wel. Pas toen hij overleed, vorig jaar, hoorde ik van zijn bestaan. Wij waren even oud. Hij woonde in Los Angeles, runde daar een postorderbedrijf waarmee hij vinyl importeerde en exporteerde, en hij was geliefd. Zo geliefd, dat er nu een album aan hem is opgedragen. Ik zing een liedje op dat album, How Can The Human Heart Occur In The Universe? Want ik ben postuum ook van Ron Kane gaan houden.

December vorig jaar kreeg ik een berichtje van Bob Gaulke, een New Yorkse artiest en producer. Met Bob had ik al eerder online gepraat over The Dutch. Het ging vooral over This Train Is About To Explode, een van de liedjes op Four. Nu benaderde hij mij over een project waarmee hij bezig was. Het moest een hommage worden aan een dierbare vriend, die hem ooit Under The Surface en La Grande Parade had verkocht (1).

Die vriend heette Ron Kane, en Bob introduceerde hem als een muziekfanaat die zijn hele leven op zoek was naar bijzondere popmuziek uit landen als Japan, Nieuw Zeeland en… Nederland. Hij reisde daar regelmatig heen, en raakte bevriend met leden van Split Enz, Nits, MAM en andere bands. Terug in Los Angeles, met een stapel elpees in de koffer en indrukken in het hoofd, begon hij zijn vrienden warm te maken voor zijn nieuwe schatten. Bob herinnert zich talloze nachtelijke telefoongesprekken met Ron, over niets anders dan dwarse en obscure muziek. Ron Kane haatte de mainstream en omarmde de periferie, zo gepassioneerd dat hij een grote kring vrienden en bekenden aanstak, ver voordat de algoritmes die rol overnamen. (2)

Ron Kane in Nieuw Zeeland, 1983
Ron Kane in Nieuw Zeeland, 1983

Vorig jaar werd hij ziek. Bob Gaulke startte een muzikaal “get better soon” project om zijn vriend een hart onder de riem te steken. Maar het ging snel, en toen Ron overleed besloot Bob om het project door te zetten om zijn vriend te eren. Zo kwam hij bij mij. En bij 28 andere artiesten wereldwijd, die Ron Kane ooit bij hem had geïntroduceerd. Artiesten die elkaar in de meeste gevallen niet kenden. Een tribute album moest het worden.

The Record Man – A tribute to Ron Kane is nu klaar. Het is een uniek album geworden. Al die liedjes zijn tot stand gekomen doordat muzikanten in Amerika, Brazilië, Frankrijk, Nederland en andere landen eraan hebben bijgedragen, zonder dat er een vliegtuig aan te pas kwam. Voor mij had hij How Can The Human Heart Occur In The Universe? geschreven. Ik had nog geen idee wat The Record Man voor plaat zou worden, maar dit liedje klonk als een soort ballad. De tekst was moeilijk te begrijpen. Ik maakte eruit op dat hij over Ron Kane’s moeizame relatie met vrouwen ging. Bob zei dat Ron worstelde met de liefde en de eenzaamheid en dat de muziek zijn uitlaatklep was. 

How can the human heart occur in the universe?
Always something stronger / always something worse
Giving all you got / and giving more
Just for a shot / of something pure

De versie die ik kreeg was nog kaal. Rick Snyder had er nog geen bas op ingespeeld; er waren nog geen saxofoons en de drumtrack klonk als een aangeklede metronoom. Ik wist niet dat de gitaartrack was ingespeeld door ene Marco Raaphorst, met wie ik nu, dankzij dit project, bevriend ben. En dat Marco die paar vreemde akkoorden na het refrein had bedacht. (3)

Ik interpreteerde de tekst, voegde een paar koortjes toe en stuurde de tracks naar New York. Begin januari zag ik Bob in de Burb Castle, een café in de East Village, waar we afspraken maakten over The Record Man. Terug in Nederland speelde ik nog een paar gitaar flarden aan het eind van het liedje in.

Human Heart - CD mockup
artwork: Philippe Halaburda

The Record Man – A tribute to Ron Kane is een album als een luchtkasteel: iedereen ziet dat het torens heeft, geheime gangen, herauten en ophaalbruggen. Maar iedereen hoort er iets anders in. De geest van Ron Kane waait er onmiskenbaar door de gangen: het is weird, Zappiaans, experimenteel. Het is zo ver mogelijk weg van de mainstream.

  1. La Grande Parade was een project van Henk Hofstede, een elpee waarop een aantal Nederlandse artiesten zich liet inspireren door schilderijen die op de gelijknamige tentoonstelling in het Stedelijk Museum hingen, ten tijde van het afscheid van directeur Edy de Wilde. Ik heb ook een liedje bijgedragen aan die elpee, Composition Avec Des Cordes, naar een schilderij van Joan Miró.
  2. Bob Gaulke stuurde me een link naar een site waarin vrienden warme herinneringen aan Ron Kane delen.
  3. Marco heeft op zijn site VERVORMER een prachtige podcast gemaakt over Human Heart waarin veel meer juicy details worden verteld over dit liedje.

    15 mei 2018

Terug naar de blog pagina

Share this on:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.