Rick

All American Boy

Het liedje dat ik net heb uitgebracht is geschreven door een Trumpfan die zes jaar geleden nog werd betrapt met een geladen pistool, op een vlucht van Cancún naar Atlanta. Ik heb Rick Derringer’s All American Boy al sinds 1973 in de platenkast, maar wist ik veel. Wikipedia is wat dat betreft meedogenloos: de indrukwekkende lijst met feitjes illustreert een leven van ups en downs. De ups vooral aan het begin van zijn muzikale loopbaan, de downs meer aan het eind. 

Je kan niet anders dan respect hebben voor Rick als je weet dat hij een van de gitaristen is geweest die goed genoeg werden gevonden door Donald Fagan en Walter Becker, oftewel Steely Dan. De meeste gitaristen die solliciteerden werden door Fagan en Becker namelijk rücksichtlos afgeserveerd of zelfs ronduit uitgelachen. Rick niet. De zanger/gitarist van The McCoys (Hang On Sloopy!) werkte samen met grootheden als Todd Rundgren, Barbra Streisand, Cindy Lauper, Meat Loaf en Johnny en Edgar Winter en ging op toernee met Ringo Starr. In ‘It’s Raining’ speelt Jean ‘Toots’ Thielemans klaterende mondharmonica nootjes. En zo gaat die Wiki lijst maar door. 

Gaandeweg sluipen er wetenswaardigheden doorheen waar moeder Derringer waarschijnlijk minder trots op was. Dat begint zo’n beetje rond de eeuwwisseling. Rick wordt evangelisch christen, “Jesusfreak” naar eigen zeggen, en enthousiast pleitbezorger van het rechtse geluid. Ik zei het al, wist ik veel. Als hij en zijn vrouw Jenda, geplaagd door schulden, in 2013 ontdekken dat de twee meest verkochte nummers aller tijden Chinees zijn nemen zij die op onder de naam Ricky Wu en Jenda Tu (366 maandelijkse luisteraars op Spotify). 

Vijf jaar later dat geladen pistool. Rick krijgt een boete en belooft het nooit meer te doen (“Zelfs geen waterpistool!”). In datzelfde jaar wordt hij door niemand minder dan Roger Stone geïnterviewd in de radioshow van Alex Jones, over zijn support voor Donald Trump. 

Nieuwe versie van It’s Raining

En nu kunnen we ons opmaken voor wat met wat geluk wel eens Rick’s finest hour zou kunnen worden: de release van zijn ‘It’s Raining’ in de versie van Son of Han, in het Engels én het Nederlands. Zonder Toots Thielemans, maar toch. Ik zweer dat Son of Han niets wist van Rick’s MAGA sympathieën en muzikale hustler bestaan na 1973. En wat doet die kennis er ook toe? Ik drijf net zo goed weg op de opera’s van de antisemiet Richard Wagner. Vergeleken met Wagner is Rick Derringer een deugneus. Maar goed, ‘It’s Raining’ is ook geen Tristan en Isolde. Wel een deuntje dat al 50 jaar heeft overleefd. In elk geval in mijn hoofd.

Februari 2023


Terug naar de blog pagina

 

Share this on:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.